Başı açık olanların namazı kabul olur mu?
Hz. Aişe’nin rivayet ettiği bir hadiste Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Allah, ergenlik çağına eren bir kadının namazını başörtüsü olmadan kabul etmez.” (Ebû Dâvûd, Salat, 85 [641]; Tirmizî, Salat, 160 [377]).
Açık saçlı namaz kılınır mı?
Bu nedenle namaz kılarken başınızı takke, sarık vb. bir şeyle örtmeniz daha iyidir. Ancak başı açık olarak namaz kılmak da caizdir.
Namazda saçın açılması namazı bozar mı?
Kadının başörtüsünün küçük gözeneklerinden saç çıkması namazını bozmaz. Bu çok basit bir konudur. Alimlerin çoğunluğuna göre, namaz sırasında mahrem yerlerin küçük bir kısmını göstermek namazı bozmaz.
Tesettür olmadan namaz kılınır mı?
Namazda kadının elleri, yüzü ve ayakları hariç bütün vücudu mahremdir (Mevsili, el-İhtiyar, İstanbul, ts. I, 46). Bu sebeple vücut hatlarını ve tenlerini belli etmeyecek bir elbise ile namaz kılmalıdırlar. Bu sebeple kadınların dar ve opak pantolon ile namaz kılmalarında bir sakınca yoktur.
Peygamberimiz başı açık namaz kıldı mı?
Nu.: 35-36), Hz. Peygamber’in, genç kızların başları açık olarak namaz kılmalarını yasakladığına, ergenlik çağına gelen kadınların ise başları örtülü olarak namaz kılmaları gerektiğine dair hadisler bulunmaktadır (Ahmed, VI, 96, 236, 238; Tirmizî, Salat, 84, No.: 640 , I, 420; Ebû Dâvud, Salat, 85, No.: 642, I, 422).
Namaz kılarken örtünmek şart mı?
12. Soru: Namazda ayakta duran bir kimse, elbisesinin avret mahalli örtülüdür; ancak rükû ve secde gibi durumlarda örtülüp örtülmemesi gerektiği belli değilse ve açık ise, avret mahalli herhangi bir şeyle örtülü ise hükmü nedir? Cevap: Namaz sahihtir. Ancak ihtiyat gereği böyle bir elbise ile namaz kılınmaması tavsiye edilmiştir.
Kadının başının açık olması abdesti bozar mı?
Bu nedenle başörtüsü, bone, peruk vb. başın nemle temas etmesini önlemek için uygundur. Eşyalara yapılan “mesh” geçersizdir (Kâsânî, Bedâi’, 1/4-5; Merğinânî, el-Hidâye, 1/32). Ancak kadınlar, başörtüsünü çıkarmadan, ellerini başörtüsünün altına koyarak abdest sırasında başlarını mesh edebilirler.
Saçımızda boya varken namaz kılınır mı?
Boya, saç üzerinde kimyevî bir tabaka oluşturup suyla teması engellemediği sürece gusül ve abdeste mâni bir unsur değildir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 1/154).
Kısa şort ile namaz kılınır mı?
Ancak dine göre kadınlar vücut hatlarını belli etmeyecek uzun ve bol giysiler giymeli ve başörtülerini boyundan aşağı doğru boynu örtecek şekilde bağlamalıdır. Bu durum erkekler için farklı olduğundan erkekler başları açık, kısa kollu ve dizlerini örten kısa pantolonlarla namaz kılabilir.
Namazda üstünü düzeltmek namazı bozar mı?
Namazda burun karıştırmak, saç ve sakal kesmek, elbiseyle oynamak mekruhtur. Bu hareketler artarsa namaz bozulur.
Avret yerinin gözükmesi abdesti bozar mı?
Cevap: Görünen mahrem yer nedeniyle abdest bozulmaz. Bizim görüşümüze göre, abdest dokunularak bozulmaz. Ancak abdesti durdurmak veya gusül almak için sebepler varsa, abdest tekrar alınır. Ya da gusül almak gerekiyorsa, gusül abdesti alınır.
Namazda secdeye giderken pantolonu çekmek namazı bozar mı?
Rükû’da veya secdede zaruret olmadıkça pantolon veya elbiseyi çıkarmak mekruhtur. Çünkü bu, namazın dışında bir meşguliyettir ve namazın gerektirdiği saygıya aykırıdır, ancak namazı bozmaz (kâsânî) , Bedâî’, 1/215; Merğinânî, el-Hidayâ, 1/64.
Namaz kılarken başörtü açılırsa namaz bozulur mu?
İster tek başına, ister cemaatle kılınan bir namazda örtülmesi gereken bir uzuv, kişinin isteği dışında açılıp hemen örtülürse, namaz bozulmaz. Açılan yer bir uzvun dörtte biri kadar olur ve rükûya (Sübhanellahi’l-azim) kadar açık kalırsa, namaz bozulur.
Kadın kocasının yanında namaz kılabilir mi?
Şafiî, Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre bir erkekle bir kadının yan yana durup namaz kılmaları her iki tarafın da namazını bozmaz. Ancak bunda bir kötülük vardır (Râfiî, el-‘Azîz, 2/174; İbn Kudâme, el-Mughnî, 2/179; Hattâb, Mevâhib, 2/435; Buhûtî, Keşşâf, 1/329-330; Cezîrî, el-Mezâhibü’l-erbe’a, 1/268).
Hangi insanın namazı kabul olmaz?
Ebû Saîd (r.a.)’den; Resûlullah (s.a.a.) şöyle buyurdu: “Zar oynayıp sonra namaz kılan kimse, irin ve domuz kanı ile abdest alıp sonra namaz kılan kimse gibidir.” Ahmed ve Ebû Ya’la ilave ettiler: “Onun namazı kabul olmaz.” (Ahmed, V, 370).
Kadınlar başı açık abdest alabilir mi?
Bu nedenle başörtüsü, bone, peruk vb. başın nemle temas etmesini önlemek için uygundur. Eşyalara yapılan “mesh” geçersizdir (Kâsânî, Bedâi’, 1/4-5; Merğinânî, el-Hidâye, 1/32). Ancak kadınlar, başörtüsünü çıkarmadan, ellerini başörtüsünün altına koyarak abdest sırasında başlarını mesh edebilirler.
Namaz ne zaman kabul olmaz?
Sabah namazının sünneti hariç, imsak vaktinden sonra başlayan vakit, ikindi namazını kıldıktan sonra güneşin doğmasına, cuma günü hatibin minbere çıkmasından sonra akşam namazının vaktinin girmesine kadar olan zamandır (Merğinânî, el-Hidâye, 1/269-271).
Vakit girmeden kılınan namaz kabul olur mu?
732. Soru – Açıkladığımız yollardan biriyle namaz vaktinin girdiğine emin olan kimse, namaza başlar ve namaz esnasında namaz vaktinin henüz girmediğini anlarsa, namazı batıl olur. Namazdan sonra namazın tamamını erken kıldığını anlarsa, namazı yine batıl olur.