Kayseri Develi soyu nereden gelir?
Tarihçe: Develi ilçesi Orta Çağ’da kurulmuş olup Hititler, Romalılar, Bizanslılar, Ermeniler, Selçuklular ve Osmanlıların birçok kültürel zenginliğine sahiptir. Oğuz boylarından “Develi” kabilesinin buraya yerleşmesiyle bu ismi almıştır.
Kayseri Develi Alevi mi?
Kayseri Alevileri genellikle Sarız, Develi ve Sarıoğlan ilçelerinde yaşarlar; ancak Tomarza ve Pınarbaşı ilçelerinde de yoğunlaşmışlardır. Toplamda, Kayseri’de 53 Alevi köyü bulunmaktadır. Çoğunluğu Sînemî ve Koçgiri aşiretlerinden Kürtler olmasına rağmen, Türkler Sarıoğlan ve Tomarza’da yoğunlaşmıştır.
Kayseri hangi oğuz boyundandır?
Bu boyların, Üçoklar kolundan (sol kol) Oğuz Kağan’ın oğlu Dağ Han’ın soyundan geldiğine inanılmaktadır. “Salur” kelimesi “kılıç sallamak” anlamında kullanılır. 14. yüzyılda Sivas, Erzincan, Kayseri ve Tokat civarında hüküm süren Kadı Burhaneddin devleti Salur boyuna aitti.
Develi nereli?
Develi aslen Tarsusludur. Ancak aile çok eski yıllarda Mersin’e taşınmıştır. Mersin’in sakinleri olmuşlardır.
Kayseri Develi hangi boy?
Yağmurbey köyü, Eratna beylerinden Cafer Bey’in (1354-1355) kuruluş belgesinde geçmektedir. Develi Develi (Everek) Oğuzların Kınık boyunun Karakeçili aşiretinin Develi aşiretinin gelip buraya yerleştiği bilinmektedir.
Kayseri Türkleri nereden gelmiştir?
691 ve 721 yıllarında kısa bir süre Arap akınlarına maruz kalan Kayseri, 1071 Malazgirt Zaferi’nin ardından Türk topraklarına katılmıştır.
Develinin eski adı nedir?
Develi, Kayseri ilinin şehir merkezinden sonraki en büyük yerleşim yeri olup, Orta Anadolu Bölgesi’nin Kızılırmak kesiminde yer almaktadır. Eski adı Everek’tir. Erciyes Dağı’nın 6 km güneyinde kurulmuştur.
Develioğulları kimdir?
Sultan Alparslan’ın yeğeni olarak bilinen Dev Ali’nin soyundan gelenlere Develioğlu denirdi.
En çok Alevi hangi ilçede?
Tablo ve haritalardan da anlaşılacağı üzere Alevi nüfusu Ardahan, Çorum ve Kahramanmaraş üçgeninde yoğunlaşmıştır. Bu üçgen (Sivas, Erzincan, Tunceli, Tokat, Çorum, Kahramanmaraş, Malatya, Amasya, Erzurum, Yozgat, Bingöl, Adıyaman, Elazığ, Muş, Kars, Ardahan, Bayburt) Alevi nüfusunun %75’inden fazlasının kaynağıdır.
Hangi boydan olduğumuzu nasıl anlarız?
T.C. Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz veya diğer güvenli kimlik doğrulama araçlarıyla adrese giriş yaptıktan sonra “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Soy Bilgisi Talebi” servisini kullanarak soy belgenizi oluşturabilirsiniz.
Kayseri’de hangi beylik?
Selçuklu Devleti’nden sonra Kayseri, Eretna Beyliği’nin yönetimi altına girdi. Eretna hanedanına son veren Kayseri kadısı ve vezir yargıcı Burhaneddin Ahmet, 1381 yılında kendi adını taşıyan devleti kurdu. Babası Kayseri kadısı olan Burhaneddin, güçlü bir kişiliğe sahip bir hükümdardı.
Kayseri incesu Avşar mı?
Hacı İvaz cemaati İncesu hattından Kayseri’ye gelip yerleşti. Salmanlar Zamantı’dan gelip şehre yerleştiler. İl merkezi dışında İncesu, Felahiye, Özvatan, Sarıoğlan, Hacılar, Develi ve Bünyan’da da Avşar toplulukları vardı.
Kayseri Develi ilçesi Alevi mi?
Yedi Bucak Avşarlar’ın yanı sıra Sarıoğlan’ın Karaözü beldesinde ve Kayseri’nin Sarız, Pınarbaşı, Tomarza, Develi ve Felahiye ilçelerinde de Alevi nüfus bulunmaktadır. Özellikle bu ilçelerden şehre göç ederek kent kültürüne karışan önemli sayıda Alevi kimliğine sahip insan da Kayseri şehir merkezinde yaşamaktadır.
Develi adı nereden gelmiştir?
1071 yılında Türklerin Anadolu’yu istila etmesinden sonra Oğuz boylarından Develioğulları aşiretinin bölgeye yerleştiği bilinmektedir. Selçuklu Sultanı Alparslan’ın yeğeni Develi, bugünkü Develi bölgesini fethettiğinde Selçuklu topraklarına katılmış ve şehrin adı Develi olarak kalmıştır.
Develinin neyi meşhur?
Kış hazırlıkları Develi’de kadınların en önemli faaliyetlerindendir. Bunların başında pastırma, sosis, kavurma, erişte, pekmez, köfte, turşu, yufka yapımı, bulgur pişirme, gendi, sosis yapımı ve sebze kurutma gelmektedir.
Kayserililerin soyu nereden gelir?
Oğuz boylarının Kayseri ve çevresine göçü Osmanlı döneminde de devam etmiştir. Osmanlı döneminde gelen boyların ve daha sonraki boyların daha önceki aşiretlerle birleşmiş olabileceği varsayımına dayanarak, Selçuklu döneminde gelenlerin bir kısmının aynı kollardan gelmiş olması çok muhtemeldir.
Develioğulları kimdir?
Sultan Alparslan’ın yeğeni olarak bilinen Dev Ali’nin soyundan gelenlere Develioğlu denirdi.
Develinin eski adı nedir?
Develi, Kayseri ilinin şehir merkezinden sonraki en büyük yerleşim yeri olup, Orta Anadolu Bölgesi’nin Kızılırmak kesiminde yer almaktadır. Eski adı Everek’tir. Erciyes Dağı’nın 6 km güneyinde kurulmuştur.
Kayseri’de hangi medeniyetler yaşamıştır?
1067 yılında Selçuklu beyi Afşin tarafından Türk egemenliğine giren Kayseri; Selçuklu Devleti, Eratna Beyliği, Dulkadiroğulları, Kadı Burhanettin, Karamanoğulları ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerini yaşamış, özellikle Selçuklular döneminde her zaman önemli bir Türk kültür merkezi olmuştur.