Anayasanın 72. maddesi nedir?
Anayasanın 72. maddesine göre bu, her Türk’ün hakkı ve ödevidir. Türkiye Cumhuriyeti’nin her erkek vatandaşı askerlik hizmetini yapmakla yükümlüdür. 2. Askerlik hizmeti, 7179 sayılı Askerlik Kanunu ile düzenlenmiş olup, bu Kanun hükümlerine göre yedek subay, yedek astsubay, astsubay ve er olarak yapılır.
Anayasanın 26. maddesi nedir?
Madde 26 – Herkes, tek başına veya toplu olarak, söz, yazı, resim veya başka yollarla düşünce ve kanaatlerini açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet, resmî makamların müdahalesi olmaksızın bilgi veya fikir alma ve yayma hürriyetini de kapsar.
1924 Anayasası 26. Madde Nedir?
Madde 26 – Kanun koymak, kanunları değiştirmek, kanunları tefsir etmek, kanunları kaldırmak, devletlerle antlaşma, sözleşme ve barış yapmak, savaş ilan etmek, devletin bütçe ve muhasebe kanunlarını incelemek ve onaylamak, para basmak, tekel ve mali sigorta sözleşmeleri ile imtiyazlarını onaylamak ve iptal etmek.
Türkiye şu an hangi anayasayı kullanıyor?
13 Eylül 2024’te gözden geçirilen kararlı sürüm gösteriliyor. Gözden geçirilmeyi bekleyen 5 değişiklik var. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası veya resmi olmayan kullanımıyla 1982 Anayasası, 9 Kasım 1982’den beri yürürlükte olan Türkiye Anayasası’dır.
Anayasanın 29. maddesi nedir?
Madde 29 – Süreli veya süresiz yayınlar, önceden izin alınması ve mali teminat ödenmesi şartına bağlanamaz. Süreli yayın yapmak için kanunda belirtilen yetkili merciye kanunla istenen bilgi ve belgelerin verilmesi yeterlidir.
Anayasanın 37. maddesi nedir?
MADDE 37 – Hiç kimse, kanunen tâbi olduğu mahkemeden başka bir merci önüne çıkarılamaz. Bir kimsenin, kanunen tâbi olduğu mahkemeden başka bir merci önünde dava edilmesine yol açacak şekilde yetkili olağanüstü merciler kurulamaz.
Anayasanın 28. maddesi nedir?
Madde 28 – Basın hürdür, sansür edilemez. Matbaa kurulması izin alma veya mali teminat ödeme şartına bağlanamaz. (Mülga ikinci fıkra: -4709/10 md.) Devlet, basın ve haber alma hürriyetini güvence altına alacak tedbirleri alır.
Anayasanın 40. maddesi nedir?
Anayasa Mahkemesi bir diğer kararında12 aynı görüşü dile getirmiştir; “Anayasanın 40. maddesinin ikinci fıkrasında: ‘Devlet, yargı işlemlerinde ilgililerin hangi kanun yollarına ve yetkilere sahip olduklarını ve bu sürelerin hangi zamanlara uygulanacağını belirler.’ denilmektedir.”
Anayasanın ilk 4 maddeleri nelerdir?
MADDE 1 – Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir. II. Cumhuriyetin nitelikleri. …III. Devletin bütünlüğü, resmî dili, bayrağı, millî marşı ve başkenti. …IV. Değiştirilemeyecek hükümler.
Anayasanın ilk 3 maddesi nelerdir?
“Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür.” Bu hükmün yer aldığı Anayasamızın 3. maddesinin, Anayasamızın 4. maddesiyle değiştirilemezliği güvence altına alınmıştır.
Devletin dini yoktur kaçıncı madde?
19 “Madde 16, fıkra 3.” Devlet dini yoktur.
Aym 14 madde nedir?
Anayasanın 14. maddesi, bir yandan temel hak ve hürriyetlerin hangi amaçla kullanılacağına ilişkin genel hükümler içerirken, diğer yandan Anayasa hükümlerinin temel hak ve hürriyetleri Anayasada öngörülenden daha geniş anlamda sınırlayacak şekilde yorumlanmasını önleyen hükümler içermektedir.
Anayasayı kim kurdu?
Kurtuluş Savaşı sırasında Türkiye Büyük Millet Meclisi, 20 Ocak 1921’de “Teşkilat-ı Esasiye Kanunu” adı altında ilk modern anayasayı kabul etti.
TC dini İslamdır ne zaman kaldırıldı?
Ancak 1924 anayasasında “Devletin dini İslam’dır” cümlesi korundu. Bu ifade de 1928’de anayasadan silindi. 1937’de anayasa, Türkiye Cumhuriyeti’nin laik bir devlet olduğunu şart koştu.
Her ülkenin anayasası var mı?
Çoğu ülkenin yazılı anayasası varken, yazısız anayasası olan sadece 5 ülke var.7 Ağustos 2023Çoğu ülkenin yazılı anayasası varken, yazısız anayasası olan sadece 5 ülke var.
Anayasanın 73 maddesi nedir kısaca?
Vergi yükümlülüğü Madde 73 – Herkes, kamu harcamalarını karşılamaya yetecek mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür. Vergi yükünün adil ve dengeli bir şekilde dağıtılması maliye politikasının sosyal amacıdır. Vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülükler kanunla konur, değiştirilir veya kaldırılır.
Cumhurbaşkanı hangi kanunu meclise geri gönderemez?
A – Kanunların Geri Gönderilmesi 1982 Anayasası’na göre Cumhurbaşkanı, yayımlanmasını uygun görmediği kanunları, gerekçeleriyle birlikte, yeniden görüşülmek üzere onbeş gün içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne geri gönderir. Bütçe kanunları bu hükmün dışındadır (madde 89/2).
Anayasanın 74. maddesi nedir?
Madde 74: Vatandaşlar (Ek fıkra: – 4709/26 md.) ile Türkiye’de oturan yabancılar, karşılıklılık ilkesi gözetilmek kaydıyla, kendileri veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetlerini yetkili makamlara ve Türkiye Büyük Millet Meclisine yazılı olarak bildirme hakkına sahiptirler.
Anayasanın 75. maddesi nedir?
Madde 75 – (Değişik: – 4121/8 md.) Türkiye Büyük Millet Meclisi, genel oyla seçilen beşyüzelli milletvekilinden oluşur.