İçeriğe geç

657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 Inci Maddesi Nedir

657 sayılı kanunun 48 inci maddesi nedir?

Görevliler, görevleri sırasında kendilerine verilen resmi belgeleri, araç ve gereçleri, görevleri sona erdikten sonra iade etmekle yükümlüdürler. Bu yükümlülük, görevlinin mirasçıları için de geçerlidir.

48 inci madde nedir?

Kamu hizmetlerinden sürekli yoksunluk cezasına çarptırılan bir kişi asla memur olamaz. Görev süresi boyunca söz konusu cezayı alan kişinin iş ilişkisi sona erer. Bu geçici yoksunluk cezasını alan kişi, görev süresi dolduktan sonra memur olma hakkını yeniden kazanır.

DMK’nın 48 maddesinde sayılan katalog suçlar nelerdir?

Kamu hizmetine engel suçlar arasında, ‘güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, bir edimin ifasına manipülasyon yapma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçundan mahkûmiyet’ sayılmıştır32.

Memur işçiye emir verebilir mi?

Aslında memurlar ve çalışanlar farklı statülere sahip olup farklı kanunlara tabidirler. Ombudsman Kurumu’nun memurlar için çalışan amirlerinin atanmasıyla ilgili incelediği dosyalarda, bu atamaların kanuna aykırı olduğu vurgulanarak idareye önerilerde bulunulmaktadır.

48 madde ne demek?

CMK Madde 48’in Gerekçesi Madde, evrensel bir kural olup Anayasa’nın 38. maddesinin beşinci fıkrasında yer almaktadır: “Kimse, kendisini veya kanunen belirlenmiş yakınlarını suçlayan bir beyanda bulunmaya veya bu hususta delil göstermeye zorlanamaz.” Bu hüküm, iç hukuktaki ilkeyi bir kez daha teyit etmektedir.

Görevden uzaklaştırma en çok ne kadar?

Bir memurun görevden uzaklaştırılabileceği süre, kanunun 145. maddesinde belirtilmiştir; “Görevden çıkarma; İşlem disiplin amaçlı ise en fazla 3 ay sürebilir. Bu süre sonunda memur hakkında karar verilmediği takdirde görevine iade edilir.”

Anayasada 48 madde nedir?

MADDE 48 – Herkes, dilediği alanda çalışma ve sözleşme yapma hürriyetine sahiptir. Özel işletmeler kurmakta serbesttir. Devlet, özel işletmelerin millî ekonominin gereklerine ve sosyal amaçlara uygun olmasını, güvenlik ve istikrar içinde faaliyet göstermesini sağlayacak tedbirleri alır.

Devlet memuru hangi suçlardan görevden atılır?

36 Bu suçlar; zimmet, karışma, gasp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma ve hileli iflas Devlet Memurları Kanunu’nda utanç verici veya onur kırıcı suçlar olarak sayılmıştır.

TCK 48 maddesi nedir?

Koşullu salıverilen hükümlünün, kalan sürede işlediği kasıtlı bir suçtan dolayı kişi hürriyetini kısıtlayıcı bir cezaya mahkûm edilmesi veya kendisine yüklenen şartları yerine getirmemesi hâlinde koşullu salıverilme kararı kaldırılır.

Memurluktan atılmak için kaç yıl ceza almak gerekir?

Bir yıl veya daha fazla hapis cezası iş göremezliği tespit etmek için yeterlidir. Ancak aynı suçtan veya farklı zamanlardaki eylemlerinden dolayı alınan cezaların bir araya gelmesinin bir kişinin memur olarak çalışmasına engel olup olmadığını değerlendirmek mümkün değildir.

Katalog suçlar hangileri?

Katalog Suçlar nelerdir?Soykırım ve insanlığa karşı suçlar.Göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti.Kasıtlı öldürme.Kasıtlı yaralama ve bunun sonucunda oluşan ciddi kasıtlı yaralanma.İşkence.Cinsel saldırıÇocuk cinsel istismarıHırsızlık ve yağma.Daha fazla makale…•9 Ağustos 2024

657’ye tabi memurlar kimlerdir?

Mevcut kuruluş şekli ne olursa olsun, Devletin ve diğer kamu tüzel kişilerinin genel yönetim esaslarına göre yürüttükleri asli ve sürekli kamu hizmetlerinin görülmesi ile görevli olanlar, 657 sayılı Kanuna göre memur sayılırlar.

Bir memur amirin verdiği her şeyi yapmak zorunda mıdır?

Memur, iki istisna dışında kendisine verilen bütün görevleri yerine getirmek zorundadır: 1- Sözlü bir emir Anayasa, Kanun, Tüzük ve Yönetmeliğe aykırı ise bu emir yerine getirilmez ve durum amirine bildirilir. Bu sefer amir emri yazılı olarak verebilir. Görev yazılı olarak verilmişse bu sefer yerine getirilmelidir.

İşçi memura şeflik yapabilir mi?

Sendikamızın önergesinde, mevzuat hükümlerine ve yüksek mahkeme kararlarına atıfta bulunularak, kamu görevlilerinin yaptıkları işler üzerinde denetim yetkisi bulunan kadrolara, işçi statüsünde personel atanmasının mümkün olmadığı belirtildi.

Kamu işçisi ve memur arasındaki fark nedir?

Tanımlardan da anlaşılacağı üzere, memur doğrudan doğruya kamu hizmetini görür, kadrolu memur ise kamu hizmetinin görülmesinde gerekli yardımcı işleri yapar.

Devlet memuru hangi suçlardan görevden atılır?

36 Bu suçlar; zimmet, karışma, gasp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma ve hileli iflas Devlet Memurları Kanunu’nda utanç verici veya onur kırıcı suçlar olarak sayılmıştır.

Emekli öğretmen tekrar göreve dönebilir mi?

Ayrıca 657 sayılı Kanunun 97 nci maddesinde emekli olan veya emekli sayılanların yeniden atanmaları için zorunlu bekleme süreleri düzenlenmiş olup, memuriyetten emekli olanların dönüşleri için bir süre sınırlaması getirilmemiştir.

Alkollü araç kullanma memuriyete engel mi?

Bu suç kamu hizmetine engel değildir.

Memur 1 yıl içinde kaç gün heyet raporu alabilir?

Bir hekimin bir takvim yılı içinde görevlilere sunacağı toplam rapor sayısı kırk günü geçemez. Bu süreyi aşan hastalık raporları Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Anal Seks Yapan Escort